HelderZwart De Podcast Deel 3 - Bouwteam en vertrouwen

Terug naar Nieuws

Vertrouwen: de ultieme randvoorwaarde voor een bouwteam

Je kan organiseren, uitvragen en met elkaar gaan samenwerken hoe je maar wil, maar deze harde voorwaarden blijken in de praktijk niet voldoende te zijn voor een succesvol bouwteam. Om deze samenwerking wél tot een goed einde te brengen, moet je elkaar kunnen vertrouwen. Maar hoe organiseer je dat dan? Daarover gaat Vincent Simjouw van HelderZwart in gesprek met experts Ivo Scheffer (projectmanager bij de gemeente Den Bosch), Christiaan Reuls (omgevingsmanager en tendermanager bij BLM Wegenbouw) en Maaike Korenstra (senior ontwikkelingsadviseur bij BDB groep) in deze laatste podcast over bouwteams.

Ze zijn het erover eens dat je vertrouwen niet aan het toeval moet overlaten; je moet het echt organiseren, er tijd en energie in steken. Want vertrouwen komt ook in een bouwteam te voet en gaat te paard. Dat begint al met het bij aanvang van het project concreet krijgen van wat de verschillende partners verstaan onder ‘samenwerken’. En met elkaar bespreken welke belangen, noodremmen, instrumenten of escalatiemogelijkheden er zijn, zodat je het niet daar over moet gaan hebben als het project in de problemen is gekomen en de sfeer in het bouwteam om te snijden is. Vergeet hierbij ook niet om te kijken naar de persoonlijkheden, talenten en mandaten die aan tafel zitten; is het projectteam zo complementair mogelijk en is alles goed afgedicht?

Laat je in deze beginfase ook niet misleiden door de ‘wittebroodsweken’ van de samenwerking. Vaak hoort Maaike dan dat ‘de klik er is’ en ‘het komt goed’. Maar dergelijke statements zijn juist géén voorwaarde voor succes. Welke voorwaarden dan wél van belang zijn, leg je in deze fase samen vast. Niet in een knuffelsessie, maar door het beton en het staal, en wie deze wanneer levert en gebruikt, concreet te maken.

Door te beginnen met een dergelijke transparantie, creëer je vertrouwen en vorm je de samenwerking, aldus Ivo. Maar zorg er ook voor dat deze afspraken niet verwateren als het project loopt, door regelmatig over de samenwerking te spreken. Doe dit ook niet pas als het mis dreigt te gaan, maar ook als het goed gaat. Juist dan kun je problemen bijsturen zonder escalatie of moeilijkheden en wordt je bouwteamsamenwerking een succes!

 

Beluister de podcast via Spotify of iTunes.