Bouwrecht

Terug naar Vakgebieden

Een bouwproject is meer dan stenen stapelen of een verbinding van A naar B leggen. Er zijn doelen, er is een maatschappelijke opgave of de leefomgeving van mensen dient veiliger gemaakt te worden of verbetert, zodat we samen trots kunnen zijn. Ligt je project opeens stil doordat je verdwaalt in een oerwoud van regels of vage discussies, dan frustreert dat. Je wilt namelijk dóór. Het team van HelderZwart is gepokt en gemazeld in de bouwwereld en ziet van mijlenver aankomen waar jijzelf -omdat je een ander ‘vak’ en andere prioriteiten hebt- misschien nog niet aan denkt. Laat ons met jou mee- en vooruitdenken.

Op zoek naar een jurist in het bouwrecht? Lees hoe wij jou kunnen helpen bij het aanvragen en beoordelen van diverse vergunningen en procedures!

Een juridisch adviseur bouwrecht is op de hoogte van de wet- en regelgeving op het gebied van bouwrecht. Met name is dat van toegevoegde waarde op het moment dat er reeds een escalatie plaatsvindt. Dan kunnen wij jou snel door de wir war van regels heen leiden naar een (juridische) oplossing. Maar een juridisch adviseur bouwrecht heeft, naast bijsturen bij escalatie en logischerwijs van het opstellen van diverse overeenkomsten, ook kennis van de processen die komen kijken bij diverse voorwaarden, zoals binnen de UAV 2012 en UAV-GC 2005. Hierdoor kunnen wij ook in een eerder stadium schakelen. De juridisch adviseur kan (eerder) in het project sturen en adviseren over bijvoorbeeld meerwerk of verschillen van interpretatie over diverse contractuele onderwerpen, zoals planning, bodemkwesties, aansprakelijkheid ed.

Wat is bouwrecht precies?

‘’Bouwrecht is het geheel van rechtsregels in Nederland die tot doel hebben om bouwprocessen te regelen en te waarborgen’’. Belangrijk om te vermelden is dat er een onderscheid is tussen publiekrechtelijk bouwrecht en privaatrechtelijk bouwrecht. HelderZwart houdt zich tot op heden vooral bezig met privaatrechtelijk bouwrecht. Privaatrechtelijk bouwrecht houdt in dat afspraken worden gemaakt tussen partijen, waarbij het van belang is om die afspraken (en relaties) tussen vaak (onder) aannemers en opdrachtgevers vast te leggen en na te leven. De basis daarvoor is de overeenkomst van aanneming. Het Burgerlijk Wetboek bevat, in boek 7, algemene bepalingen over aannemingsovereenkomsten. Veelal kan bij algemene voorwaarden van deze bepalingen worden afgeweken. De Nieuwe Regeling 2011 (DNR 2011), de UAV 2012 en UAV-GC 2015 zijn veelgebruikte voorwaarden op het gebied van bouwrecht.

Hoe wij jou als jurist bouwrecht kunnen bijstaan

Wij kunnen jou op diverse manieren bijstaan als bouwrecht jurist. Dit kan bijvoorbeeld op ad hoc basis wanneer je ons nodig hebt, maar ook langdurig in projecten (op detacheringbasis of anders) kunnen wij vanaf de zijlijn meekijken in het project. Verder werken wij ook op basis van adviesklussen. Dit allemaal vooralsnog binnen de bouw- en infra sector.

Contracten en aannemingsovereenkomsten opstellen en beoordelen

Binnen het bouwrecht werken we met diverse contractvormen, wij stellen overeenkomsten op maar reviewen deze ook voor onze klanten. De overeenkomst van (onder) aanneming  is hier een belangrijke basis in. Maar daarnaast werken we in het bouwrecht met vele andere overeenkomsten zoals bijvoorbeeld; bouwteam overeenkomsten, intentie overeenkomsten, samenwerkingsovereenkomsten, UAV-GC contracten, SLA’s enz. Ook zijn er vele algemene voorwaarden welke van toepassing verklaard worden. Welke contractvorm of algemene voorwaarden het beste passen, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan men denken aan welke partijen er betrokken zijn, wat voor soort werkzaamheden betreft het (ontwerp, realisatie, beheer en onderhoud of een combinatie hiervan) en welke afspraken dienen er specifiek vastgelegd te worden. Samen met jou gaan we in gesprek hierover en kijken welke contractvorm en voorwaarden het beste passen voor jouw project.

Juridisch Advies in het Bouwrecht | HelderZwart

Juridisch advies bij meerwerk

Uiteraard kan HelderZwart adviseren bij meerwerk kwesties die spelen binnen een project. Dit geldt voor zowel meerwerk kwesties beoordelen aan opdrachtgevers zijde alsook meerwerk kwesties bespreekbaar maken vanuit opdrachtnemers zijde. Dan stelt de juridisch adviseur bouwrecht (samen met de Contractmanager) de meerwerk kwesties op en onderbouwt deze. Een van de voorbeelden hiervan is een actueel onderwerp voor wat betreft het omgaan met prijsstijgingen in de bouw- en infrasector. Hier kan HelderZwart, zowel ondersteuning bieden aan Opdrachtgever als aan Opdrachtnemer.

Andere juridische zaken en gerechtelijke procedures

Mediation door HelderZwart is heel geschikt voor partijen die een duidelijke en duurzame oplossing zoeken van het conflict. Bij bouwgeschillen hebben betrokkenen vaak nog langer met elkaar te maken. Dan is het belangrijk dat zij samen het conflict bespreken en aanpakken. Dit leidt tot afspraken voor een betere voortzetting van de relatie of tot een nette zorgvuldige beëindiging van de overeenkomst of relatie. Mediation is daarom vooral geschikt als partijen het belangrijker vinden om er samen uit te komen, dan om hun gelijk te behalen.

Waarom HelderZwart voor juridisch advies in het bouwrecht?

HelderZwart onderscheidt zich door ons motto; ‘’Praktisch waar kan en juridisch waar nodig’’. We zijn geen standaard juristen die heel theoretisch van aard zijn, we helpen je met maatwerk adviezen en zijn laagdrempelig praktisch ingesteld. We zijn makkelijk benaderbaar en denken mee in wat er wel kan in plaats van wat er niet kan. 

Wil jij meer weten?

Wil jij meer weten over het bouwrecht en wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze collega's of vul het contactformulier in.

Neem contact op

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Naam is verplicht.
Emailadres is verplicht.
Bericht is verplicht.

Ons team staat klaar.