Ondergedompeld in de wereld van inkoop en aanbesteden

Terug naar Nieuws

Voor de minor bedrijfsjurist volgen de 4e-jaars rechtenstudenten van Juridische Hogeschool Avans & Fontys ons intern ontwikkelde traineeship op het gebied van Inkoop en Aanbesteden. In artikel 'Stappen zetten in de aanbestedingspraktijk? Deze studenten volgen daarvoor ons Traineeship!' beschreven wij de start van onze traineeship, dinsdag 20 december ontvingen wij de studenten opnieuw.

Organiseren en begeleiden van het consensusoverleg

De afgelopen zes weken hebben de studenten hard gewerkt aan de aanbestedingsleidraad, NvI en de publicatie op Tenderned. Nu zijn de studenten bezig met het organiseren en begeleiden van het consensusoverleg. Een pittige opdracht, want hoe bereid je zo’n consensusoverleg voor? En hoe houd je de regie tijdens het gesprek en zorg je ervoor dat je niet te veel stuurt als inkoop professional? Met een goede voorbereiding en een portie energie gingen de studenten bij ons op kantoor in gesprek met het inkoopteam, bestaande uit Mark Riepe, Maya van de Donk en Thom Vermeulen. En met succes: ondanks de kritische houding van het inkoopteam, lukt het de studenten om de regie te houden en tot consensus te komen.

In een traject van totaal acht weken doorlopen de studenten een traineeship dat bestaat uit 4 sporen. Aan het einde van dit traject hebben zij een meervoudig onderhands aanbestedingstraject doorlopen, met als doel dat zij in staat zijn om dit zelfstandig te herhalen.

  • Kennis. Het kennisspoor is het eerste spoor waarin zij, met een online blended learning module, zelfstandig kennis over inkoop en aanbesteding opdoen. Met zelfstudie, opdrachten en video’s dompelen de studenten zich onder in de wereld van inkoop en aanbesteden: van inkoopplan tot aanbestedingsleidraad en van gunningssystematiek tot aanbesteden.
  • Spreekuur. Met het tweede spoor beantwoordt jurist Rick Janssen actuele vragen van de studenten. Rick leidt de studenten door het hele traject.
  • Simulatie. Met het simulatiespoor voeren studenten gesprekken met de opdrachtgever, schrijven zij een volledig aanbestedingsleidraad en Nota van Inlichtingen (NvI) én publiceren zij deze op Tenderned (in onze cursusomgeving). Ook voeren de studenten consensus gesprekken en stellen zij gunningsbrieven op.
  • Reflectie. In het laatste spoor bereiden we de studenten voor en ontvangen zij feedback over de te voeren gesprekken en de opgeleverde documenten.

Onze complimenten aan de studenten voor de voorbereiding en passie waarmee ze dit aanbestedingstraject vormgeven! Nu is het tijd voor de laatste stap: aan de slag met de gunningsbrieven en afwijzingsbrieven. De laatste fase van het traineeship én de afsluiting van deze mooie minor.

Heeft u naar aanleiding van deze post interesse gekregen in dit programma, neem dan contact op met Vincent Simjouw door te bellen naar 0650253468 of een mail te sturen naar vincent.simjouw@helderzwart.nl.